Sociale vaardigheden voor jongeren en jongvolwassenen met Autisme

Jongeren en jongvolwassenen zijn volop in ontwikkeling en nemen steeds meer afstand van hun ouders. Wat er gebeurt in de klas, op straat of online wordt voor hen steeds belangrijker. Voor jongeren en jongvolwassenen met autisme is dit niet anders. Zij hebben echter te maken met een extra uitdaging, zij nemen de sociale werkelijkheid anders waar en verwerken informatie anders. Zij zijn op zoek naar patronen en verwachten dat wanneer iets op een bepaalde manier gezegd of gedaan wordt, dit altijd geldt.

Steeds veranderende sociale contexten en veranderende mensen in hun omgeving zorgen voor zoveel onduidelijkheid dat deze jongeren en jongvolwassenen zich steeds vreemder of onaangepaster gaan gedragen. Ze trekken zich steeds meer terug. Voor ouders en de omgeving is het lastig om hiermee om te gaan. Schaamte, teleurstelling, conflicten en zelfs wanhoop zijn niet ongewoon.

Inmiddels zijn deze jongeren en jongvolwassenen al jaren aan het worstelen met hun moeilijkheden en hun identiteit. Het wantrouwen in anderen neemt sterkere vormen aan, waardoor ze zich steeds onaangepaster opstellen. Depressieve gedachten en uitspraken komen steeds vaker voor omdat zij geen uitweg zien in de worstelingen van alledag.

Persoonlijke begeleiding vanuit een coach kan je hierbij helpen. Kennis en ervaring met autisme is hierbij natuurlijk een welkome aanvulling. Maar het allerbelangrijkst is de ‘klik’ die jij ervaart bij een begeleider. Een begeleider van Wegwijzer040 komt graag een keer bij je op bezoek om kennis met je te maken. Je mag daarna zelf beslissen of we samen mogelijkheden voor een traject gaan onderzoeken.

Wegwijzer040 gaat met jou aan de slag om

  • Vertrouwen in een goede samenwerking te krijgen

  • Te ontdekken wat de mooie en minder mooie kanten van jouw autisme zijn

  • Te leren welke duidelijkheid je nodig hebt van de omgeving en waar dat niet hoeft. Dit gaan we samen aan je omgeving duidelijk maken

  • Die vaardigheden te ontwikkelen die jij graag wil beheersen

  • Te zorgen dat je weer meer kunt lachen en genieten

 

Klik hier om contact op te nemen met Wegwijzer040