Zwakbegaafd of Licht Verstandelijk Beperkt

Zwakbegaafd (ZB) en Licht Verstandelijk Beperkt (LVB) wordt in de volksmond vaak LVB genoemd. Het gaat dan om mensen met een IQ tussen de 50 en 85 met bijkomende problemen op het gebied van sociale aanpassing en sociale redzaamheid. Er zit echter een duidelijk verschil tussen deze twee groepen:
Mensen met ZB scoren een IQ tussen de 70 en 85 punten.
Mensen met een LVB scoren een IQ tussen de 50 en 70 punten.

Een groot deel van de mensen met een LVB-score krijgen al lange tijd hulpverlening. Veel van hen wonen begeleid of ontvangen intensieve begeleiding in het dagelijks leven.

Een klein deel van deze groep en het grootste gedeelte van de mensen met een ZB-score wonen echter zelfstandig en ontvangen geen of nauwelijks begeleiding in hun leven. Deze groep mensen hebben vaak in het verleden praktijkonderwijs of speciaal onderwijs gevolgd, of zijn al heel jong aan het werk gegaan omdat school niets voor hen was. 

Wegwijzer040 ziet dat er in de maatschappij weinig oog is voor mensen die moeite hebben met leren en begrijpen. En dat er weinig begrip is voor mensen die een verkeerde keuze hebben gemaakt omdat ze de gevolgen niet zo goed door hadden. Voor deze groep mensen biedt Wegwijzer040 persoonlijke begeleiding. Klik naar de volgende pagina om een afspraak te maken voor kennismaking.

Wegwijzer040 komt ook op een andere manier op voor mensen met Zwakbegaafdheid of een Licht Verstandelijke Beperking. Wij verzorgen de coördinatie en coaching van project Steunwiel van Platform VG. Kijk voor meer informatie op de Steunwiel-pagina of op www.steunwiel.com.